Boeddhistische meditatie en mantra

Het boek Mindfulness en mantra beschrijft de visie van het Japanse Shingon-Boeddhisme, en hoe je je meditatie kan verdiepen door met klank en mantra te werken.
In deze driedaagse cursus werken we met het boek als achtergrond-informatie, maar focussen we op de meditatieve ervaring.
Je ervaart verschillende nuances van stilte en leert hoe je lichaam en geest kan verbinden, en zo stilte en vrede kan vinden in jezelf.
We werken met klank en mantra en ervaren de hartverbinding die van daaruit ontstaat

Voorjaar 2021, Deventer, u kunt inschrijven.

Zelfregulatie: vrijdag 19 maart 2021. Als je het lichaam harmoniseert, ontstaan lichtheid en openheid.
Zelforganisatie: vrijdag 23 april 2021. Tot rust brengen van het 'zelf', van mindfulness naar heartfulness.
Zelfoverstijging: vrijdag 11 juni 2021. Mantra als meditatie-object en ingang voor verruiming van het 'zelf'.

Lesplaats: Nieuwstraat 55, Deventer. Opgave via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Docent: Maartje van Hooft.
We werken vanuit het boek Mindfulness en mantra. Het boek kan je met korting aanschaffen.
Opgave kan per lesdag . Deelname aan lesdag 2 vraagt wel deelname aan lesdag 1 enz.
Kosten: € 85,- per lesdag. Erkenning als bijscholing (VYN) is toegekend: 18 punten voor 3 lesdagen.

 

Tijdens de eerste lesdag ervaar je hoe lichaamswerk invloed heeft op meditatie, en dat stilte geen statische toestand is. Juist via lichaamsbeweging kan het zenuwstelsel ontspannen, en geeft dit een directe ingang naar meditatie. Ook ervaar je dat interne beweging en stilte elkaar niet uitsluiten. De kleine oefensets en de achtergrond-informatie geven voldoende handvatten om op een laagdrempelige manier te verdiepen in meditatie.

Tijdens de tweede lesdag verdiepen we, en gebruiken we de kwaliteit van open stilte om contact te maken met interne kwaliteiten. Een belangrijke focus in het Boeddhisme is niet zozeer het ontkennen of vechten met het 'zelf', maar vrede vinden en rust in je zelf. Het gebruik van klank en contact opent een diepere verbinding, vanuit het hart. Compassie en zelfcompassie staan daarin centraal.

Tijdens de eerste twee lesdagen werken we al met klank, maar tijdens de derde lesdag is dit nog gerichter. We werken gedurende de derde lesdag voornamelijk met mantra. Het filosofisch kader en de doorwerking van mantra wordt besproken en ervaren. De mantra wordt beoefend als meditatie-hulpmiddel, voor persoonlijke beoefening.

Alle opbrengsten van deze cursus worden gedoneerd aan Stichting Gedragen Ruimte, een nonprofit-stichting die lesmodules ontwikkelt voor het trainen van compassie vanuit open lichaamsgevoel, de gedragen (interne) ruimte. Onderliggende inspiratie is het (Shingon)Boeddhisme. 

Mindfulness en mantra