Maartje van Hooft

Maartje van Hooft woonde als 23-jarige al in een Japans Yogacentrum, de Okido Yoga Dojo in Laren.
Van 1996 tot 1999 woonde en werkte ze in een Japans Yogacentrum in Milaan, waar zij haar Japanse leraar Shodo Habukawa ontmoette. Habukawa-sensei was in die tijd één van de top-leraren in Kōyasan, het tempeldorp in Japan, dat het centrum is van het Shingon-Boeddhisme. (Inmiddels is hij al enkele jaren met pensioen, en heeft de leiding van de tempel Muryōkōin overgedragen aan zijn zoon.)
Na deze ontmoeting in 1997 heeft Maartje onder zijn leiding de Shingon-Boeddhistische tempeltraining gevolgd en afgerond, en is in 2002 ingewijd tot ajari. Ze is daarna jaarlijks naar haar leraar gereisd, om de meditatie-technieken te verfijnen en op een diep niveau te integreren. In 2019 is deze aanvullende training afgerond.

Verder is Maartje (psychosomatisch) oefentherapeut, shiatsu-therapeut, cranio-sacraaltherapeut, en yoga-docent en opleider.
Zij heeft de methode Aplomb-yoga ontwikkeld, en is schrijfster van de boeken 'Yoga en Aplomb', 'Mindfulness en mantra' en 'Meridiaanyoga voor het leven'.
Ze is oprichter en hoofddocent van de 4-jarige yoga-docentenopleiding Amitabha.
Haar grote kennis en ervaring met de fysiologisch gekleurde laag van onze ervaring geeft een extra verdieping in de meditatie-trainingen die ze geeft.

Het basis-programma 'Boeddhisme met lijf en leden' richt zich op de belichaamde meditatie-ervaring en hoe je deze kan verdiepen in een Boeddhistische context.
Het meditatie-programma 'Boeddhistische meditatie en mantra' is door haar ontwikkeld als een verdiepend programma, dat de sterk integrerende kenmerken van de Shingon Boeddhistische training toegankelijk maakt.
'Boeddhistische meditatie en mantra' richt zich op mantra-meditatie, en traint de verschillende aspecten van de interne ervaring die voorbereidend zijn voor mandala-meditaties.

Hieronder zie je een beeldverslag van de ochtenddienst zoals die in Muryōkōin iedere dag plaatsvindt.
De dienst start met Shomyo: mantra's en tekstdelen die bewerkt zijn tot melodieuze chants, in een pentatonische schaal.
Daarna wordt de Rishu-Kyo gereciteerd. Dan wordt de dienst afgesloten met de 'transfer of merits', de Eko.
In de meditatiehal van Muryōkōin zijn drie altaren. Op twee daarvan worden elke dag de uitgebreide rituele meditaties gedaan. In het midden het gewone altaar, waar het ritueel verbonden met de Rishu-Kyo gedaan wordt.
Aan de beide zijkanten zijn twee vuur-altaren. Op één daarvan wordt elke dag de Goma gedaan, opgedragen aan Fudo Myo-o.
In dit beeldverslag is Maartje van Hooft degene die de Goma uitvoert.

Mindfulness en mantra